25.10.2023r. rozpoczęły się zajęcia kulinarne „Kuchcik”. Małe kuchciki przygotowywały w tym dniu ciasteczka „Całuski”. Głównym założeniem zajęć kulinarnych jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców, zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdą środę pod kierunkiem pani Anny Wójcik i pani Agnieszki Staruli.
W czasie spotkań uczniowie poprzez zabawę dowiadują czym jest zdrowie i jak ono kształtuje się choćby pod wpływem podejmowanych decyzji przy drobnych zakupach spożywczych, rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego.
Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom dzieci się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.
A oto przepis na ciasteczka:
Ciasto kruche:
225 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 jajko
50 g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 jabłka
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół.
Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 st.C
Upieczone ciasteczka pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.